7606
България
Каква е тайната на вкусната пица и има ли тънкости в приготвянето , разказва майсторът на италианския специалитет от Перник Надко ПанталеевВсяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти.Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев.
Стела Филипова
| 04 Август 2024, 13:16 ч.
Всяка неделя част от вкуса на Италия се пренася в центъра на пернишкото село Мещица, където се приготвят пици по оригинални рецепти. Това се случва отскоро, а техен майстор е 48-годишният перничанин Надко Панталеев. Той е управител в голяма верига пицарии в София, но през свободното си време развива собствен бизнес, свързан с този обичан от всички ни продукт. За целта е закупил бус и необходимото оборудване, с което приготвя вкусните и ароматни изкушения пред очите на клиентите си. Любовта и тънкостите в майсторския процес мъжът придобива от известния италиански готвач Кристиано Камизани. "След излизането ми от казармата работих като треньор по джудо и самбо в Перник. Тъй като парите не бяха достатъчни, ми трябваше втора работа. За това започнах да помагам в новооткрития ресторант на небезизвестния италиански готвач Кристиано Камизани в Перник", казва Надко. Готвенето за него постепенно се превръща от хоби в страст, водеща до това той да спре с треньорската си дейност. "Година и половина след като отвори ресторанта си, Камизани ме направи главен готвач и пицар. Поработихме заедно още известно време, след което той се отказа от бизнеса си у нас и се върна в Италия", коментира мъжът. След затварянето на ресторанта в Перник, Надко отива в Италия, където продължава да работи за шефа. "Камизани и баща му държаха верига от пицарии на най-голямото езеро и курорт в Северна Италия - Лаго ди Гарда. Това, което научих в България, ми помогна, но както на всяко ново работно място и там започнах като мияч на чинии", спомня си той. В продължение на тринадесет години перничанинът поетапно преминава през всички позиции в ресторантьорския бизнес, достигайки до мениджър. Кариерното му израстване съвпада със сватбата и раждането на дъщеря му. Заради нея семейството се премества да живее в Лондон. Търсенето на нова и перспективна работа среща Надко с друго голямо име в кулинарните среди - Марко Пиер Уайт - създателят на популярния световен реалити формат "Хелс Китчън". "По това време той държеше над 15 ресторанта. За него работих около четири години, достигайки до позицията су-шеф на екип", разказва той. Последните години от пребиваването си в Англия, перничанинът работи като мениджър в компания, занимаваща се с правенето на пици на открито на големи публични събития. Именно там той взаимства идеята за създаването на собствен бизнес, която днес вече е реалност. Мъжът е на мнение, че тайната на вкусната пица се крие в хубавото тесто и вложената любов в процеса на приготовление. В момента в обекта му се предлага ограничен асортимент, като най-харесваната от клиентите му пица е "Пеперони". Надко казва, че тестото, с което работи, е класическо италианско. "То се приготвя три дни по-рано и се използва след дълъг процес на зреене от 72 часа. Това се прави с цел, за да не се получава дискомфорт в човешкия стомах след консумацията му. Пицата се пече в специална газова фурна за около минута и десет секунди", разказа той. Предприемчивият мъж не прави компромиси с качеството, а влаганите продукти в изделията му са изцяло италиански. Горд е и с наградите си от състезанията по пица акробатика от България, Румъния и Италия. Този свободен стил или изкуство е създаден от италианските пицари с творчески дух. Целта му е хвърлянето на тестото за пица от майстора във въздуха, като същото се увеличава благодарение на центробежната сила. "Най-голямото ми постижение е от 2015 г., когато станах втори на европейското първенство по пица акробатика в Италия измежду 670 участници", припомня си пицарят. Той е и дипломиран инструктор от Италианската пица федерация. В момента се е заел с организацията на състезание по пица акробатика, което ще се състои скоро в региона на Пернишко. "То ще включва няколко вида дисциплини - разточване на пица; сгъване на картонени кутии; надяждане с пица; сладка пица; пица "Романа"; пица "Класика"; риболов и др.". Панталеев приветства като добре дошли всички, които желаят да се запишат за участие или просто да посетят това невероятно кулинарното представление.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
|
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
|
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
|
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
|
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
|
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия |
Отборът на Областната дирекция на МВР - Шумен спечели второ място в конкурса „Пътен полицай на годината - 2024”
|
Независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза, написа Делян Пеевски
|
Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа президентът Румен Радев
|
Тържества по случай Деня на независимостта ще има в половината общини в област Враца
|
София се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили“
|